Тел: 089-839-1323 Информация за актуални изкупни цени: 0887-929-000
 
Определяне интелигентност на кучета II-част
17 Oct

Определяне интелигентност на кучета II-част

Прочетено: 1338 Коментари: 0

ТЕСТ 8

1Целта на този тест:

Да се измери умението на кучето за решаване на проблеми. Дали то разбира, че не може да достигне до лакомството, ако е поставено под ниска мебел, освен ако не използва своите лапи да го извади?

Вие ще имате нужда от:

• ниска мебел, под която трябва да поставите лакомството, така че Вашето куче да може да я извади с лапа;
• твърдо лакомство (сладкиш или бисквита), за да може Вашето куче лесно да го дръпне с лапа;
• хронометър;

Направете теста:

1. Ако имате един стол или диван, който да е достатъчно близо до земята, така че главата на кучето Ви да не може да се побере под него но може да провре лапата си (5 – 7,5 сантиметра разстояние е перфектно за най-малките и средни кучета )....

Това ще свърши работа.

В противен случай, ще трябва да сглобите подобна структура. Това не е трудно!

Направете две подпори от големи тежки книги (като например енциклопедии) за "крака" и поставете тежка дъска върху тях. Поставете няколко допълнителни книги върху дъската, за да не може Вашето куче да събори дъската.


Трябва да бъдете абсолютно сигурни, че Вашето

куче не може да провре главата си под дъската

и неможе да вземе лакомството с уста

 

2. Покажете лакомство на кучето си. Стиснете лакомството в юмрук и му дайте да го надуши за около 5 секунди, така че да му възбудите апетита.

3. С показен жест поставете лакомството под дъската. Уверете се, че Вашето куче не може да провре главата си под дъската и не може да вземе лакомството с уста, а може само да провре лапа. Това може да отнеме известно време, защото трябва да действате на принципа “опит-грешка”, докато поставите лакомството на правилното място, така че този тест може да се наложи да бъде повторен няколко пъти, ако случайно сте поставили лакомството твърде близо до кучето си и то го достигне със зъби или твърде далеч и не може да го достигне с лапа, колкото и да се опитва.


Ако в даден момент кучето, Ви бутне навътре

лакомството с неговата лапа и неможе да го достигне,

върнете го с пръчка в рамките на неговия обсег.

Кучето трябва да има реална възможност

да го издърпа навън.

 

4. Пуснете хронометъра и насърчете кучето си да получи лакомството.

ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

Ако кучето използва лапата си за да изтегли, лакомството в рамките на 60 секунди...
Резултат 5

Ако кучето използва лапата си, за да изтегли лакомството в рамките на 1-3 минути ...
Резултат 4

Ако кучето не се отказва да опитва да изтегли лакомството с лапа, но не успя в рамките на 3 минути ...
Резултат 3

Ако кучето не се отказва, опитвайки се да получи лакомство, но използва само муцуната си и никога не опитва с лапа ...
Резултат 2

Ако кучето прави няколко символични опита да получи лакомството с муцуната си или с лапа, но се откаже в рамките на една минута...
Резултат 1

Ако кучето не прави никакви усилия, за да получите лакомство в рамките на 3 минути ...
Резултат 0

ТЕСТ 9

1Целта на този тест:

Да се провери колко бързо кучето Ви научава нова дума. Колко повторения са нужни, за да го направи?

Вие ще имате нужда от:

много лакомства (20 малки парчета сирене или сготвено пилешко);
каишката на кучето Ви

Направете теста:


1. Надяваме се, че фразата "Ела тук!" е нова за Вашето куче. "Ела тук!" означава, че кучето Ви трябва да стане от седнало положение (да е седнало от лявата Ви страна), да направи няколко стъпки напред, да се обърне с муцуна към Вас и да седне пред Вас, като муцуната му е пред Вашите крака (или коленете или бедрата, в зависимост от това колко е голямо).

2. Ето как да го научите да прави това. Кучето сяда от лявата Ви страна и Вие с каишка в ръка и с джоб пълен с малки лакомства, казвате: "Ела тук!". Дайте му сигнал да го направи като плеснете бедрата се с двете си ръце.

3. Сега покажете на кучето си какво означава това. Направете крачка напред с десния си крак и използвайте каишката да насърчите кучето си да направи крачка напред с Вас.

4. Когато то започне да се движи, направете стъпка назад с десния крак, така че да се върнете обратно до мястото, откъдето сте тръгнали. Като направите това, използвайте каишка да накарате кучето Ви да се завърти в посока на часовниковата стрелка към Вас, така че то да се обърне с муцуна към Вас. (Ако кучето е голямо, може да се наложи да направите допълнителни крачки назад, за да му направите място да се обърне към Вас).

5 Сега използвайте ръцете си, за да накарате кучето Ви да седне пред коленете Ви, обърнато към Вас. Не казвайте “Седни!”, просто го накарайте да седне с ръцете си. Това действие трябва да стане плавно с няколко рутинни движения: ставане, крачка напред, обръщане с муцуна към Вас, сядане - всичко това трябва да се направи с една команда: "Ела тук”. Не трябва да усложнявате нещата добавяне на други думи.

26. Похвалете кучето си и го възнаградете с едно лакомство. След това го върнете в началната му позиция да седне до левия Ви крак, и повторете целия учебен процес още четири пъти.

7. Сега тествайте Вашето куче. След пет пълни учебни процеса, го върнете в началната му позиция. Кажете: "Ела тук", но не правете крачка напред и не използвайте каишката.


ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

Ако кучето стане, обърне се към Вас, и седне (дори да е накриво), то е гений ... най-малко за този тест!
Резултат 6

Ако кучето не направи нищо, или ако се надигне, но не се обърне с муцуна към Вас, или ако той тръгне с муцуна към Вас, но не седне, не се притеснявайте.
Това е нормално. Водете го с правилни насочващи действия, така че накрая да застане в правилната позиция. Похвала и лакомство. След това повторете процеса на първоначалното обучение (като направите крачка напред и назад с десния си крак, го водите с каишка и го накарате да седне пред Вас с ръце) четири пъти и преминете към последния опит. Ако на този втори тест, кучето заеме правилната позиция пред Вас ...
Резултат 5. Това е все още много, много добър резултат!

В противен случай, му помогнете да заеме позиция, след това повторете обучения процес още четири пъти и опитайте с друг тест. Ако на този трети тест то заеме правилната позиция...
Резултат 4

В противен случай, му помогнете да заеме позиция, след това повторете обучения процес още четири пъти и опитайте с друг тест. Ако на този четвърти тест то заеме правилната позиция...
Резултат 3

Сега кучето Ви е чуло и изпълнило тази нова команда 20 пъти. Ако то все още не заема правилната позиция, ще му даде кредит на доверие, независимо колко повторения са му нужни, докато изпълни правилно командата. Ако то тръгва напред, прави обиколка и идва с муцуна към Вас, но не сяда…
Резултат 2

Ако кучето се изправи на крака, когато му кажете "Ела тук!", но не дойде пред Вас ...
Резултат 1. Най-малкото то е наясно, че думата означава, че то трябва да направи нещо.

Ако кучето продължава да си стои в началната позиция ...
Резултат 0

ТЕСТ 10

Целта на този тест:

За измерване уменията на Вашето куче за решаване на проблем. Може ли кучето Ви да разбере, че единствения начин за достигане до лакомството от другата страна на високата бариера, е да я заобиколи?
Вие ще имате нужда от:

 • Бариера;
 • награда;
 • помощник;


Направете теста:

11.Този тест изисква малко строителство. Трябва да направите бариера. Започнете с голямо парче картон три или четири стъпки широко и достатъчно високо за кучето Ви да го прескочи. Залепете парчета картон заедно, ако е необходимо.

2. В центъра на този картон, изрежете висок вертикален отвор, като се започне няколко сантиметра от дъното на картона и завършите няколко см. от горната част на картона. Отворът трябва да бъде около 7 сантиметра широк.

3. Картона можете да закрепите, като използвате друг картон, две кутии например или използвате страните на два стола.

4. Намерете си помощник, който да държи кучето Ви в предната част на бариера. Вие вървете зад бариера, клекнете надолу, и привлечете вниманието на кучето си така, че то да Ви погледне през вертикалната цепка.

5. Покажи му наградата през цепката. Дръжте лакомството далеч от обсега на неговата лапа.

6. Кажете на помощника си да пусне кучето. Стартирайте хронометъра. Не казвайте и дума! Нека кучето ви само се сети какво трябва да направи, ако иска лакомството.


ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

Ако то обикаля бариерата и получава лакомство в рамките на 10 секунди...
Резултат 5

В рамките 10-20 секунди ...
Резултат 4

В рамките на 20-30 секунди ...
Резултат 3

В рамките на 30-60 секунди ...
Резултат 2

Ако се опитва да достигне до лакомството през прозореца с носа си или лапа, но не минава около бариера ...
Резултат 1

Ако не прави усилие да получи лакомството в рамките на 60 секунди ...
Резултат 0

ТЕСТ 11

Целта на този тест:

Да се провери реакцията на кучето Ви на човешките социални сигнали. Дали то познава и тълкува правилно човешки настроения и емоции?

Вие ще имате нужда от:

 • Вашите умения!


Направете теста:

11. Седнете на дивана близо до кучето си и се престорете на много тъжен. Направете най-тъжното изражение на Вашето лице. Плачете като сложите ръце на лицето си, избършете очите си, издухайте си носа. Забележете реакция на кучето си (виж резултата графиката по-долу). След това успокоите кучето си и си играйте с него за известно време.

22. Поне един час по-късно, докато кучето ти е наблизо, седнете на един стол с книга. След няколко минути, се престорете, че книгата Ви е много смешна! Усмихнете се широко и започнете да се кикотите, кискате и да се смеете на глас. Забележете реакция на кучето Ви.

 

33. После отново един час по-късно, и пак кучето Ви е наблизо, се престорете, че сте раздразнени. Направете ядосан израз налицето, сложете ръце на кръста си, и кръжете из стаята, мърморейки си под носа. Забележете реакцията на кучето си. След това го успокойте / вкусното лакомство наистина ще помогне тук!/, поиграйте си с него за известно време.

ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ 


Ако кучето отговори адекватно на всички три настроения –
ако е заинтересовано и Ви „утешава”, когато сте тъжни, ако е щастливо и игриво, когато се смеете, бдително или нервно, когато сте ядосан ...
Резултат 3

Ако той отговори на две от настроенията ...
Резултат 2

Ако той отговори само на едно настроение ...
Резултат 1

Ако той не реагира адекватно на НИКОЕ от вашите настроения ...
Резултат 0

ТЕСТ 12

1Целта на този тест:
За да се провери реакцията на кучето Ви към промените в неговата околната среда, паметта му и уменията му за решаване на проблеми. Ако преместите купата му за храна в друга стая, той ще забележи ли ще реагира ли до 5 минути? И ако покриете купата му с едно списание, той ще може ли да разбере как да стигне до храната си?

Вие ще имате нужда от:


 • купичката на кучето Ви, пълна с храна
 • списание

Направете теста:

1. В обичайното време за хранене, преместете купата на кучето Ви, пълна с обичайната му храна, в стая, където никога не сте го пускали преди това. Сложете я в най-отдалечения ъгъл от вратата.

22. Заведете кучето си до неговата купа, за да я види, да я помирише. След това го изведете на открито и си поиграйте с него в продължение на 5 минути. Докато Ви няма, Вашият помощник да покрие със списание купичката с храната.

3. Когато вкарате кучето си обратно вътре в къщата, го заведе в стаята, където то обикновено яде, и го пуснете. Стартирайте таймера. Дайте му 60 секунди.

ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

3Ако кучето Ви се отправя направо към стаята, където му е купата, и избута списанието от купата си, така че може да яде ...
Резултат 7

Ако кучето Ви се отправи направо към стаята, където е купата му , но само души, а не избутва списанието от купата си в рамките на 60 секунди ...
Резултат 6

Ако се върти около обичайното си място за хранене,и евентуално отиде в правилната стая където е купата му , но само души, а не избутва списанието от купата си в рамките на 60 секунди ...
Резултат 5

Ако се отправи направо към стаята, където е купата му , но само души, а не избутва списанието от купата си в рамките на 60 секунди ...
Резултат 4


Ако се отправи направо към стаята, където му е купата, но прави само символичен опит (или никакъв опит), за да избута списанието в срок от 60
секунди ...
Резултат 3

Ако обикаля около обичайното си място за хранене и случайно влезе в правилната стая, но направи само символичен опит (или не на направи никакъв опит) да избута списанието в рамките на 60 секунди ...
Резултат 2

Ако стои около обичайното си място за хранене, гледа Ви въпросително и така и не опита да потърси лакомството другаде в рамките на 60 секунди ...
Резултат 1.

Кучето Ви поне си спомня, че е имало купа. Ако е забравило, че някога е имало купа с храна и просто се върти из стаята, легне или започне да си играе с нещо в рамките на 60 секунди ...
Резултат 0

ТЕСТ 13

Целта на този тест:

Да се провери умението на кучето Ви да решава проблеми. Дали той разбира, че единственият начин да стигне до Вас, когато сте на обратната страна на висока ограда, е да намери отвор, през който да мине - дори ако трябва да се отдалечи първо от Вас за да намери отвора?


Вие ще имате нужда от:


 • прозрачна ограда - метална, дървена, или телена мрежа


Направете теста:

1. Застанете до ограда, през която вашето куче може да вижда. Тя трябва да бъде достатъчно висока, че то да не може да я прескочи. На около 30 стъпки от Вас трябва да има отворена врата или друг отвор в оградата.Това трябва да е ограда, която Вашето куче не е виждало преди, така че да не знае къде е проходът.

12. Кажете на помощника си да държи кучето от едната страна на оградата, на около 30 стъпки от вратата или отвора. Излишно е да споменаваме, че вратата трябва да бъде отворена!

3. Погалете кучето си и прескочете през оградата. Не трябва да минавате през вратата, защото така може да развалите теста. Разбира се, ако оградата не може да се прескочи, ще трябва да минете през вратата или през отвора - но в това време помощника Ви трябва да прави нещо с кучето Ви, за да му отвлече вниманието, за да не ви види като минавате през вратата.

24. Когато вече сте от другата страна, на около 50 стъпки от оградата се обърнете с лице към кучето, пляскайте с ръце и го насърчете да дойде при Вас. Но не му показвайте отвора или вратата.

ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

Ако намери отвора в рамките на 1 минута ...

Резултат 5

Ако намери отвора до 2 минути ...
Резултат 4

Ако тича напред-назад по протежение на затворената част на оградата в продължение на 2 минути, но така и не намери отвора...
Резултат 3

Ако прекара цялото време в опити да прескочи оградата ...
Резултат 2

Ако направи няколко символични опита да прескочи оградата или тича около нея, но се откаже, преди да са минали 2 минути, и застане мълчаливо или започне да лае ...
Резултат 1

Ако не направи опит да се прескочи оградата или да намери отвора в рамките на 2 минути ...
Резултат 0

ТЕСТ 14

1Целта на този тест:

Да проверите колко наблюдателно е Вашето куче, и да се прецени умението му за решаване на проблеми. Когато сте наредили няколко купи, като под една от тях сте поставили лакомство, ще познае ли коя е тя? Ще успее ли да я обърне за да вземе лакомството?

Вие ще имате нужда от:

 • едно лакомство;
 • две чисти, празни купи;
 • хронометър
 • помощник

Направете теста:

1. Помощникът Ви трябва да държи кучето, докато застанете на около пет крачки от него.

2. Вземете две купи, така че Вашето куче да може да ги види. Обърнете купите и ги поставете на пода пред Вас, между Вас и Вашето куче на около три метра една от друга.

3. Сега вземете едно лакомство, така че Вашето куче да може да го види. С показен жест поставете лакомството под една от купите.

4. Изчакайте 15 секунди. След това помощникът Ви трябва да пусне кучето Ви.

ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

Ако кучето отиде директно към купата, под която сте поставили лакомство, и го вземе в рамките на 30 секунди ...
Резултат 4

Ако отиде директно в правилната посока и се опита да получи лакомство като бута с нос и с лапи купата, но не успее в рамките на 30 секунди ...
Резултат 3

Това наистисна не трябва да се случи,

тъй като сте правили този тест преди, ако

кучето Ви не е успяло, вие вече трябва да сте му

показали как се обръща купата в  предишния тест.


Ако кучето отиде първо до погрешната купа и открие, че лакомството му не е там (чрез душене или обръщане на купата) и след това отиде до правилната купа и вземе лакомство (всичко това в рамките на 30 секунди) ...
Резултат 2

Ако обикаля напред назад около купите, души ги и ги побутва с лапи, но не може да вземе лакомството в рамките на 30 секунди
Резултат 1

Ако не полага никакви усилия, за да получи лакомството в рамките на 30 секунди ...
Резултат 0

 

ТЕСТ 15

1Целта на този тест:

Да провери какво внимание обръща кучето Ви на човешките думи и тонове на гласа. Дали реагира на познати думи, дори когато се говори с непознат за него тон и когато не гледате директно към него, когато му говорите?


Вие ще имате нужда от:

 • спокойно, лежащо куче


Направете теста:

1. Уловете момент, когато кучето е седнало или легнало удобно и е спокойно.

2. Без да гледате кучето си, просто го следете с края на окото си, му кажете името и го питайте иска ли да отиде на разходка (или да направи друга предпочитана дейност, т.е. да отидете да карате кола, да излезете навън в двора). Използвайте думи, които обикновено използвате, но не и тона който обикновено използвате. Вместо това, говорете монотонно, като робот, като не правите пауза в края на изречението. (Повторете това няколко пъти!)

ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

2Ако кучето веднага се развълнува...
Резултат 3

Ако малко се развълнува, но по-малко от обичайното, тъй като не е сигурно в новия непознат за него тон ...
Резултат 2

Ако изглежда безразлично към Вас, като че ли си е помислило, че е чуло нещо познато, но не е съвсем сигурно ...
Резултат 1

Ако изобщо не реагира и не разпознава познати думи ...
Резултат 0

ТЕСТ 16

1Целта на този тест:

Да се провери умението на кучето Ви да решава проблеми. Може ли да натисне отворена врата, за да получи нещо, което иска, от другата страна?


Вие ще имате нужда от:

 • колибката на кучето Ви;
 • лакомство


Направете теста:

1. Вкарайте кучето си в колибката му. Затворете вратата на колибката, но не я заключвайте! Покажете лакомството на кучето си и го извикайте.

2. Ако нямате кучешка колибка, вкарайте кучето си в стая с врата, която се отваря навън. (Целта на този тест е да се види дали то ще бутне вратата, за да се отвори). Тъй като вратите обикновено са плътни, то няма да може да види лакомството през вратата, така че ще трябва просто да го извикате и да се надяваме, че то иска да дойде при Вас толкова много, че ще бутне вратата!

ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

Ако кучето бутне вратата и излезе в рамките на 10 секунди...
Резултат 5


Ако излезе в рамките на 10-30 секунди ...
Резултат 4

Ако излезе в рамките на 30-60 секунди ...
Резултат 3

Ако се опитва да излезе с бутане на вратата, но не успее в рамките на 60 секунди ...
Резултат 2

Ако скимти или лае, но не прави големи усилия да се измъкне ...
Резултат 1

Ако просто си стои пасивно и не изглежда много загрижено
Резултат 0

ТЕСТ 17

Сега нека да обърнем теста!

Целта на този тест:

Да се провери умението на кучето Ви да решава проблеми. Може ли то да бутне отворена врата, за да получи нещо, което иска, от другата страна?

Направете теста:

1. Следейки кучето си отблизо, поставете лакомство в кучешката му колибка. Уверете се, че може да го види. Може да се наложи да използвате по-голямо от обичайното лакомство или дори любимия кокал или играчка.

2. Затворете вратата на колибката, но не я заключвайте. Покажете лакомството на кучето си и го насърчете да го получи.

3. Както преди, ако не разполагате с кучешка колибка, можете да използвате стая, където кучето трябва да дръпне вратата към себе си.


ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

Ако с лапа или муцуна кучето Ви успее да отвори вратата и да влезе в рамките на 10 секунди ...
Резултат 5

Ако успее да влезе в рамките на 10-30 секунди...
Резултат 4

Ако успее да влезе в рамките на 30-60 секунди...
Резултат 3

Ако се опитва да влезе като бута вратата с нос и с лапа, но не успее в рамките на 60 секунди ...
Резултат 2

Ако скимти или лае, но не прави големи усилия да се влезе ...
Резултат 1

Ако просто си стои пасивно и не изглежда много загрижено...
Резултат 0


Напиши коментар

Продуктът в момента е изчерпан. Въведете вашия имейл адрес по-долу и ние ще ви уведомим веднага щом продуктът е наличен.
Име
Email