Тел: 089-839-1323 Информация за актуални изкупни цени: 0887-929-000
 
Цена
Цена 9лв. - 39лв.

Информация за актуални изкупни цени на пресни черни и бели трюфели може да получите на: 0887 929 000 от Терарос ЕООД-Разград

Пакет за обучение на кучета с черни трюфели
38.00лв. без ДДС: 31.67лв.

Пакетът включва:100гр. пресни трюфели  B и C качество - Tuber Aestivum или Uncinatumи100ml зехт..

Купи
Троен пакет за обучение на кучета с черни трюфели
36.00лв. без ДДС: 30.00лв.

Тройната опаковка, подходяща за обучение на кучета за лов на трюфели, включва:100 грама пресни - кач..

Купи
Черни трюфели за обучение на кучета
36.00лв. без ДДС: 30.00лв.

Съставки: 100% черен трюфел - може да бъде в зависимост от сезона - Tuber Aestivum, Tuber Uncin..

Купи
Борчи за обучение на кучета
18.00лв. без ДДС: 15.00лв.

Пресни бели трюфели подходящи за обучение на кучетаСъставки: 100% бял трюфел - Tuber Borchii - ..

Купи
Бели трюфели за обучение на кучета Не е наличен
Бели трюфели за обучение на кучета
12.00лв. без ДДС: 10.00лв.

Пресни бели трюфели подходящи за обучение на кучетаСъставки: 100% бял трюфел - Tuber Magnatum p..

Не е наличен
Зехтин с бял трюфел за обучение на куче
9.00лв. без ДДС: 7.50лв.

Ако обучавате куче за лов на трюфели, няколко капки зехтин са достатъчни за ароматизиране на любимот..

Купи
Зехтин с черен трюфел за обучение на куче
9.00лв. без ДДС: 7.50лв.

Ако обучавате куче за лов на трюфели, няколко капки зехтин са достатъчни за ароматизиране на любимот..

Купи
Показва 1 до 7 от 7 (1 страници)

Обучете кучето си да лови черни и бели трюфели с правилния аромат

Лов на трюфели

В древни времена се е говорело, че трюфелите се създават, когато мълния удари близките дървета, узряват при пълнолуние и се появяват на мистериозни места или под магически дървета. Смятало се е, че хората със специални способности са в състояние да намерят най-изисканите трюфели и че те са способни да омагьосват, лекуват, да носят късмет или нещастие.

Обяснението на суеверията и легендите, свързани с трюфелите, е възможно, когато се вземат предвид ограничените им местообитания, изтънченият им вкус, ценната им цена и специфичният метод на събиране.

Събиране на трюфели

може да се оприличи на лов на съкровища, тъй като те растат само в специфични, предварително определени почвени и климатични условия и спонтанно под няколко вида дървета. За да излязат тези пищни гъби на повърхността, трябва да се създаде съюз между човек и куче. Това партньорство съчетава опита на човека в определянето на оптималните места и дървета с мощните обонятелни способности на кучето, които са усъвършенствани, за да откриват уникалния аромат на трюфелите.


Първоначално трюфелите са били търсени във Франция с помощта на прасета. По-късно обаче започват да обучават кучета специално за тази цел. Lagotto romagnolo е единствената порода, която е официално призната за способна да ловува трюфели. Смята се, че тази порода произхожда от околностите на Равена през XVI в., но придобива широка популярност в Италия едва през XIX в. Въпреки че подходящата порода не е от съществено значение, всяко куче може да бъде обучено да стане успешен ловец на трюфели, при условие че има изострено обоняние и способност да работи дълго време с голяма концентрация. Освен това то трябва да има допълнителното предимство да не е "любител на трюфели". В повечето случаи хората сами обучават обикновените мелези, а животните, макар и да не са от определена порода, трябва да са потомци на местни кучета, отглеждани за лов на трюфели. Историите за забележителни търсачи изобилстват във всеки град и регион, а техните космати спътници винаги се споменават редом с имената им.

Обучение на кучета за лов на трюфели

Обучението е стриктно. Продължава няколко месеца и включва както гладуване, така и многократно и търпеливо повтаряне на упражненията. Кучетата отслабват, но научават ценния урок, че трюфелите са собственост на техните стопани. По време на курса кучето не бива да бъде удряно, защото в противен случай то може да свърже миризмата на трюфели с негативни преживявания, като например да бъде удряно. Ефективен метод за възнаграждаване на кучето за напредъка му е да му се предостави "лакомство" - нещо вкусно, но в малко количество, като стимул да работи усилено за следващата награда. При този вид обучение кучето започва да свързва миризмата на трюфели с храна - например хляб, парчета месо или специално приготвени бисквити. Кучето получава наградата си всеки път, когато свърши добре работата си.

Обучението на куче за търсене е сложна задача и опитните в тази област са наясно с многото нюанси и техники, които трябва да се изпълняват организирано и стъпка по стъпка. Много млади кучета не успяват да намерят див трюфел, придобит от различни източници, което прави представянето им в по-късния етап в гората разочароващо. По тази причина предлагам на тези, които нямат опит в обучението на кучета, да не се опитват да работят тази работа, тъй като ловът на трюфели и свързаните с него дейности изискват много практика, за да бъдат успешни.


Помощникът открива трюфел в скривалището му и предупреждава водача, който внимателно разкопава земята със специална малка лопата и изгребва почвата около него. След като открие гъбата, изместената почва се връща на първоначалното ѝ място. Този процес е от съществено значение за експертните колекционери, тъй като е изключително важно да не оставят следи от находката си.

Събирането на трюфели е древно и сложно изкуство, което се предава от поколение на поколение. В Италия ловецът на трюфели е известен като "Trifolao", а във Франция - като "Rabassier". За да бъде официално признат, ловецът на трюфели трябва да притежава валиден документ, който му позволява да работи в определен район, като се съобразява с околната среда и частните имоти. Търсачът на трюфели трябва да притежава определено ниво на професионализъм, например да прави тихи стъпки, целенасочени движения и кратки отговори. Той трябва също така да е наясно кога растат трюфелите, кои са дърветата и местата, където могат да бъдат намерени, как да ги извлича и как да инструктира кучето. Истинският колекционер на трюфели може да разпознае най-добрите екземпляри и знае тяхната стойност. Векове наред той е използвал екипировката си: чифт здрави ботуши, тояга, подходяща за изтръгване на храсти и храсталаци, малка лопата за разкопаване на трюфели, без да се нарани, и специално яке с много дълбоки джобове, в които да съхранява събраните трюфели и късчета храна за работливия си помощник при всяко намиране на трюфел.


Когато се стъмни, събирачите на трюфели трябва да тръгнат, работейки през цялата нощ, за да запазят ценните си места скрити от конкуренти и любопитни очи. Но по-важното е, че именно през нощта техните кучешки спътници са в най-добра форма, подпомагани от мъглата, която заглушава звука и закрива обектите. Така светът на ловците на трюфели е изпълнен с очарование и чудеса. Човек, който се движи през нощта като фантом, винаги сам, придружен от куче, което изпълнява само неговите заповеди, човек, който пази най-съкровените тайни на своя занаят - този човек е обвит в мистика. Успехът му носи не само финансова награда, но и известност, както и мистериозни истории. Легендите за събирачите на трюфели са многобройни и често се разказват от самите тях.Носят се слухове за древни карти и календари, изписани от прочути майстори на трюфели, в които са отбелязани местата, където са открити, и датите на появата им. Според старите търсачи на трюфели в Ланге и Монферато белият трюфел "узрява" само по време на третата луна след септемврийските дъждове. Макар че това може да се разглежда само като суеверие, то би могло да бъде и резултат от познаването на лунните фази, тъй като теорията се е оказала вярна с течение на времето.

Продуктът в момента е изчерпан. Въведете вашия имейл адрес по-долу и ние ще ви уведомим веднага щом продуктът е наличен.
Име
Email