Тел: 089-839-1323 Информация за актуални изкупни цени: 0887-929-000
 
Определяне интелигентност на кучета I-част
05 Oct

Определяне интелигентност на кучета I-част

Прочетено: 2118 Коментари: 0

IQ Тестове за Вашето куче I-част

Тези тестове за интелигентност включват пет елемента:

 1. Способност за учене. Колко бързо кучето научава нови думи и поведение?

 2. Разрешаване на проблеми. Колко умно и упорито е кучето Ви в намирането на решение на проблема, за да спечели лакомство

 3. Умения за наблюдение. Доколко внимателно кучето следи изражения на лицето и настроението, както и промените в околната среда?

 4. Памет. Колко дълго кучето си спомня какво е видяло, чуло или научило?

 5. Любопитство. Доколко е заинтересовано кучето Ви, да опитва нещо ново.

 

Следвайте тези правила за тестване: 

Правете само няколко теста в даден момент.

Има 25 теста. Не ги правете всички наведнъж! Вие само ще пренатоварите кучето си и неговите резултати постепенно ще станат по-ниски, поради умората. То също така ще е по-малко мотивирано, защото стомаха му ще бъде пълен с лакомства!

Вместо това, направете няколко сутринта, няколко следобед, няколко вечер. Вземете два или три дни, за да направите пълен тест за интелигентност. Трябва да дадете на кучето си най-добрия шанс да постигне възможно най-високите резултати. За всяка група от тестове, то трябва да бъде добре отпочинало и със заострено внимание, също така и да е гладно- всичко това много ще го мотивира!


Използвайте меки лакомства като награди.

1Аз Ви препоръчвам малки вкусни лакомства със силен аромат - например, малки парчета сирене или сготвено пиле. Ако храната не е най голямото изкушение за Вашето куче, използвайте любимата играчка или топка.

Планирайте предварително времето за всяка група от тестовете.

Ако ще трябва да се изгради нещо, планирайте достатъчно време , за да го направите. Ако ще трябват материали: кърпа, купа и каквото и да е друго – съберете ги предварително. Ако ви е необходим помощник, се уверете, че той е на разположение.

Трябва всичко да Ви е готово, така че когато започнете дадена група тестове, да можете да преминавате от тест в тест без пауза , докато все още кучето Ви е съсредоточено и ентусиазирано.


Не повтаряйте теста, за да постигнете по-високи резултати.

Само първият път наистина отразява вродените в кучето Ви способности.

Все пак, ако нещо наистина неочаквано се случи – звъни се на вратата, децата Ви скъсат теста, картината в рамка падне от стената и уплаши кучето Ви - трябва да се откажете от теста, така докато всеки през това време се успокои. След това повторете теста.

Забележете, че казах не повтаряйте теста за да получите повече точки. Аз Ви съветвам да повторите теста за забавление. В действителност, ако кучето Ви се представи лошо на теста или не може да го направи целият, помогнете му да успее, преди да преминете към следващия тест. От голяма полза за неговите умения, е това което кучето научава, в процеса на осъществяване на всеки тест!


Направете тестове като игра.

Това не мога да го подчертая достатъчно. Насърчавайте кучето си да даде най-доброто от себе си. Няма значение как се представя, стимулирайте го с усмивка или сърдечна прегръдка. Отнасяй те се към тестовете като към приятна игра.

 


 

А сега ... хайде на тестовете!


ТЕСТ 1

2Целта на този тест:
Да се провери колко наблюдателно е кучето Ви. Дали то разпознава общите дейности в домакинството и дали ги асоциира с излизане на разходка?


Вие ще имате нужда от:
• Вашето яке;
• ключовете Ви;
• каишката на кучето Ви;
• спокойно, легнало куче.


Направете теста:
1. Изберете стая, където кучето обича да ляга и откъдето то може ясно да види вратата, която обикновено използвате, когато го вземате за разходка.

2. Заведете кучето си навън или в друга стая, така, че той да не може да види това, което ще правите. Вземете трите предмета (яке, ключове и каишка) и ги групирайте заедно някъде в стаята на добро разстояние от вратата и на добро разстояние, от мястото, където Вашето куче обича да ляга.

С други думи, формата на триъгълник, с три точки на равно разстояние - вратата, обичайното място за почивка на Вашето куче, както и мястото, където сте поставили предметите.

33. След като доведете кучето си обратно в стаята, седнете и започнете да правите нещо обичайно, като например да четете книга. Дайте време кучето и то да легне. В идеалния случай, той ще лежи в стаята до вратата, и в стаята, където са и вашите предмети.

4. След като кучето си легне, гледайте го от ъгъла на окото си. Когато то погледне във Вашата посока се изправете. Без да го гледате, тръгнете към Вашите предмети. Вдигнете си палто и го облечете. Вземете си ключовете. Вземете каишката.

Не забравяйте, че не трябва да гледате Вашето куче. Контактът с очи може да го насърчи да дойде при Вас и ще развали истинския смисъл на теста.

5. Сега СТОП, спрете където сте. Стойте спокойно. Не се движете към вратата.


ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

Ако кучето Ви идва при вас (някои кучета на практика политат от дивана като видят, че стопанина им взема якето си или ако той тръгне към вратата, или когато направи и двете неща!) ...
Резултат 4

4Ако не последва такава реакция, вървете до вратата – все още без да поглеждате към кучето си. Спрете до вратата. Ако то дойде при Вас в този момент...
Резултат 3

Ако и в този случай не дойде до Вас, размърдайте бравата на вратата няколко пъти, за да чуе шума. Ако този път тръгне към Вас...
Резултат 2

5Ако не дойде до Вас, но показва, че е заинтересовано...
Резултат 1

Ако не Ви обръща внимание ...
Резултат 0

 

ТЕСТ 2


1Целта на този тест:

Да се повери умението на кучето Ви да решава проблеми. Дали ще забележи, че поставяте лакомството под купа? Дали си спомня, че лакомството е там, дори когато вече не може да го види? Дали ще се сети да бутне купата, за да получи лакомството?

Вие ще имате нужда от:

• едно лакомство
• чиста, празна купа
• хронометър
• може би и един помощник.

Направете теста:

1. Покажете лакомството на кучето си. Стиснете лакомството в юмрук и му дайте да го надуши за около 5 секунди, така че да му възбудите апетита.

2. С показен жест поставете лакомството на пода. (Може да се нуждаете от помощник да държи кучето Ви, докато правите това!) Захлупете лакомството с празна купа. Дръпнете се настрани от купата.

3. Пуснете хронометъра и насърчете кучето си да получи лакомството. "Къде е? Къде е лакомството? "(Или “Къде е бисквитата или сиренето, или каквато и да е дума, която кучето си знае). "Намери го! Вземи го!"

Не докосвайте кучето си и не го насочвайте в правилната посока. Не докосвайте купата и не тупкайте по пода в близост до нея. То трябва само да сети къде сте поставили лакомството!

 

ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

Ако кучето събори купата и вземе лакомството в рамките на 5 секунди ...
Резултат 5

В рамките на 5-15 секунди ...
Резултат 4

В рамките на 15-30 секунди ...
Резултат 3

В рамките на 30-60 секунди ...
Резултат 2

Ако кучето се опита поне два пъти да получи лакомството, като бута с нос или с лапа купата, но не успее в рамките на 60 секунди ...
Резултат 1

Ако кучето не направи никакви усилия да получи лакомството в рамките на 60 секунди ...
Резултат 0

ТЕСТ 3

2Целта на този тест:

Да се измери колко наблюдателно и любопитно е Вашето куче. Правили му впечатление драстично пренаредените мебели в позната от него стая? Готов ли е да изследва промените?

Вие ще имате нужда от:

• една пренаредена стая

• хронометър или часовник

 

Направете теста:

1. Изведете кучето навън.

2. Изберете стая, която му е много позната. Пренаредете мебелите. Направете най-малко пет неща, различни. И аз не искам да кажа просто да смените няколко снимки и да поставите ново растение. Направете големи промени! Преместете дивана на другата стена. Обърнете телевизора на обратно. Включете един стол с главата надолу. Преместете масичката за кафе от средата на стаята в далечния ъгъл. Донесете нов стол в стаята.

3. Сега доведете кучето в стаята и включете таймера. Стойте тихо. Не казвайте и дума. Не надъхвайте кучето си, не го докосвайте и дори не го поглеждайте. Просто го гледайте от ъгъла на окото си.

ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

Ако в рамките на 5 секунди кучето забележи, че нещо е различно и отиде да провери най-малко една от промените, чрез протягане на врата, душене с любопитство или насочено внимание към мястото на промяната.
Резултат 5

Ако в рамките на 5-15 секунди то забележи и провери най-малко една от промените ...
Резултат 4

Ако в рамките на 15-30 секунди то забележи и провери най-малко една от промените ...
Резултат 3

Ако кучето покаже предпазливост, когато забележи промените, но е не желае да ги изследва в рамките на 30 секунди ...
Резултат 2

Ако той е толкова подозрителен към промените в стаята, че той се връща назад или бяга и не иска да се върне в стаята (не го принуждавайте!) в рамките на 30 секунди ..
Резултат 1. То поне забеляза!

Ако минат 30 секунди и кучето дори не забележи промените...
Резултат 0

ТЕСТ 4

1Целта на този тест:

Да се провери колко наблюдателно е Вашето куче и доколко правилно отговаря за човешките социални сигнали. Дали му прави впечатление, когато му се усмихнете? Дали тълкува усмивката Ви като знак, че сте щастлив?


Вие ще имате нужда от:

• нищо, освен спокойно, лежащо куче.
Направете теста:
1. Хванете момент, когато кучето е в удобно седнало или легнало положение и се чувства спокойно, на около осем стъпки от Вас. В това време Вие може да четете, да миете съдове, или да работите на Вашия компютър.
2. Не казвайте и не правете нищо, с което да привлечете вниманието му. Само го гледайте от ъгъла на окото си. Когато се случи да погледне директно към Вас, погледнете към него и му се усмихнете – с голяма преувеличена усмивка.

ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

Ако кучето дойде при теб щастливо ...
Резултат 4

Ако остане на мястото, където е, но поклати опашката си или Ви лае...
Резултат 4

Ако дойде към Вас, макар и несигурно ...
Резултат 3

Ако остане, където е и погледне към вас, като фокусира погледа в лицето Ви, но не върти опашката си и не издава звук ...
Резултат 2

3Ако стане и се отдалечи от Вас, като че вижда изражението на лицето Ви, но не го тълкува правилно…
Резултат 1. Най-малкото забелязва изражението на лицето Ви.

Ако той не обръща внимание на усмивката ...
Резултат 0

 

ТЕСТ 5

1Целта на този тест:

Да провери умението на кучето Ви да решава проблеми. Дали то ще забележи, че поставяте лакомство под една кърпа? Дали ще се спомни, че лакомството е там, дори когато вече не може да го види? И дали ще може да се справи с кърпата, за да получи лакомство?

Вие ще имате нужда от:
• едно лакомство
• кърпа за ръце (не голяма хавлия );
• хронометър
• може би един помощник

Направете теста:
1. Покажете лакомството на кучето си. Стиснете лакомството в юмрук и му дайте да го надуши за около 5 секунди, така че да му възбудите апетита.
2. С показен жест поставете лакомството на пода. (Може да се нуждаете от помощник да държи кучето Ви, докато правите това!) Покрийте лакомството с кърпата. Дръпнете се настрани от кърпата.
3. Пуснете хронометъра и насърчете кучето си да получи лакомството. "Къде е? Къде е лакомството? "(Или “Къде е бисквитата или сиренето, или каквото и да е дума, която кучето си знае). "Намери го! Вземи го!"
Не докосвайте кучето си и не го насочвайте в правилната посока.
Не докосвайте кърпата и не тупкайте по пода в близост до нея. То трябва само да сети къде сте поставили лакомството!


ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ
Ако кучето дръпне кърпата и получи лакомството в рамките на 15 секунди ...
Резултат 5

В рамките на 15-30 секунди ...
Резултат 4

В рамките на 30-60 секунди ...
Резултат 3

В рамките на 1-2 минути ...
Резултат 2

Ако се опита поне няколко пъти да получи лакомството, бутайки кърпата с муцуна или с лапа, но не успее в рамките на 2 минути ...
Резултат 1

Ако не полага никакви усилия да получи лакомството в рамките на 2 минути ...
Резултат 0

ТЕСТ 6

Това е тест от две части, веднага след тест 6,

трябва да направите тест 7

1Целта на този тест:

За проверка паметта на кучето Ви. Дали ще си спомни къде сте поставили лакомството, дори когато сте го извели от стаята за 10 секунди?

Вие ще имате нужда от:

  • две лакомства;
  • каишката на кучето Ви;
  • хронометър;
  • помощник;

Направете теста:

1. Изберете средно голяма стая, без много мебели.

2. Кажете на помощника си да застане с кучето в центъра на стаята. Покажете на кучето лакомство. Стиснете лакомството в юмрук и му дайте да го надуши за около 5 секунди, така че да му възбудите апетита.

3. Отидете до най-отдалечения от вратата ъгъл на стаята. Насочете вниманието на кучето към лакомството като го поставите на пода с показен жест. Уверете се, че кучето ви вижда какво правите. Кажете нещо от сорта на "Виж, Джейк! Колко вкусно лакомство! Ето го! Тук е!"

24. Вземете кучето от помощника си. Изведете кучето и влезте в друга стая. Разхождайте се ж кръг с него за около 10 секунди. След това го върнете до вратата на предишната стая.

5. Пуснете хронометъра, пуснете кучето и го насърчете да получи лакомството. Не му посочвайте обаче къде е лакомството.

ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

Ако кучето отиде директно към лакомството ...
Резултат 4

3Ако започне да се върти из стаята, като ясно се вижда, че търси лакомството и го намери в рамките на 30 секунди ...

Резултат 3

Ако ясно се вижда, че търси лакомството, но не го намери в рамките на 30секунди ...
Резултат 2

Ако се лута из стаята се препъне в лакомството ...
Резултати 1 – считай го за подарък!

Ако не положи никакви усилия да получи лакомство в рамките на 30 секунди..
Резултат 0

Веднага направете следващия тест,

като използвате друго лакомство

 

ТЕСТ 7

1Целта на този тест:

За да се измери трайността на паметта на кучето Ви. Помни ли къде сте поставили лакомството, дори след като са минали 5 минути?

Направете теста:

1. Както и преди, трябва да имате помощник, който да държи кучето Ви в центъра на стаята. Покажете на кучето си и второто лакомство и му го дайте да го помирише.

2. Вървете до РАЗЛИЧЕН ъгъл на стаята, който използвахте в тест 6. Обърнете внимание на лакомството и го поставете на пода .Трябва да бъдете абсолютно сигурен, че кучето Ви вижда как го правите.

3.Сега изведете кучето си от стаята в друга стая или навън. Поиграйте си с него за 5 минути. После го доведете обратно към вратата на стаята.

24. Стартирайте Вашия хронометър, пуснете кучето си и го насърчете да получи лакомството си.

ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

Ако кучето отиде директно към лакомството си...
Резултат 4

Ако кучето отива в ъгъла, където първо е било лакомството, а след това бързо и директно отиде до правилния ъгъл ...
Резултат 3

3Ако кучето се върти из стаята и търси лакомството и го намери в рамките на 45 секунди...
Резултат 2

Ако кучето се скита без ясна цел и се препъне в лакомството ...
Резултат 1

Ако кучето не прави никакви усилия, за да получите лакомството си в рамките на 45 секунди ...
Резултат 0

ТЕСТ 8

1Целта на този тест:

Да се измери умението на кучето за решаване на проблеми. Дали то разбира, че не може да достигне до лакомството, ако е поставено под ниска мебел, освен ако не използва своите лапи да го извади?

Вие ще имате нужда от:

• ниска мебел, под която трябва да поставите лакомството, така че Вашето куче да може да я извади с лапа;
• твърдо лакомство (сладкиш или бисквита), за да може Вашето куче лесно да го дръпне с лапа;
• хронометър;

Направете теста:

1. Ако имате един стол или диван, който да е достатъчно близо до земята, така че главата на кучето Ви да не може да се побере под него но може да провре лапата си (5 – 7,5 сантиметра разстояние е перфектно за най-малките и средни кучета )....

Това ще свърши работа.

В противен случай, ще трябва да сглобите подобна структура. Това не е трудно!

Направете две подпори от големи тежки книги (като например енциклопедии) за "крака" и поставете тежка дъска върху тях. Поставете няколко допълнителни книги върху дъската, за да не може Вашето куче да събори дъската.


Трябва да бъдете абсолютно сигурни, че Вашето

куче не може да провре главата си под дъската

и неможе да вземе лакомството с уста

 

2. Покажете лакомство на кучето си. Стиснете лакомството в юмрук и му дайте да го надуши за около 5 секунди, така че да му възбудите апетита. <

Напиши коментар

Продуктът в момента е изчерпан. Въведете вашия имейл адрес по-долу и ние ще ви уведомим веднага щом продуктът е наличен.
Име
Email