Тел: 089-839-1323 Информация за актуални изкупни цени: 0887-929-000
 
Видове черни и бели трюфели
10 Dec

Видове черни и бели трюфели

Прочетено: 3225 Коментари: 0

TUBER MELANOSPORUM

                                                                                                                                                                        

или черен зимен трюфел, известен е също като Périgord трюфел. От този сорт има диви и култивирани трюфели. Световното производство на този сорт е концентрирано в Испания, Италия и Франция, там се произвеждат около 90% от Tuber Melanosporum. Черно-зимните трюфели имат различни размери, от грахово зърно до размера на топка за тенис, не рядко са намирани и единични бройки достигащи тегло около 1 кг. Този сорт е покрит с кафяво-черни брадавици с червеникава основа. Вътрешността му е сивкаво-кафява или мораво-черна и мраморно нашарена с тънки белезникави "вени". Отличава се със силен, интензивен и постоянен аромат. Този трюфел се използва за готвене, тъй като най-дълго запазва аромата си и може да се съхранява изсушен. Черния зимен трюфел се обитава умерения климатичен пояс, вирее в корените на дъб, леска и черен габър, предпочита варовикови терени. Зрялост достига през месеците от Декември до Март. Цената на този сорт достига цена от 1000 евро на килограм. Не се среща в България, същинските добиви от този вид в Западна Европа са от култивирани фиданки.

TUBER MAGNATUM


Това е така наречения "Бял трюфел", познат е още като трюфел от Алба или от Пиемонт. Това е много рядък сорт. Това прави белият трюфел, най-скъпия представител из между трюфелите. В зависимост от реколтата, цената може да достигне до 4000 USD за килограм. Среща се в Централна Италия, Южна Франция, Румъния, Харватска и България. У нас са намирани няколко чудесни екземпляра по поречието на река Дунав. За "родина" на този сорт се сочи Пиемонт и хълмовете на Ланге и Монферато. Този сорт расте от месец Септември до месец Декември /според региона е възможно да се изтегли периода на зреене с няколко седмици/. Белият трюфел достига различна големина, от орех до юмрук /от 5 до 12 см/. Те имат гладка кадифена повърхност и меко покритие, а цветът им прелива от бледа охра до тъмна сметана, а в някои случаи и зеленикаво. Неговата сърцевина или "gleba" е тъмна, сивкаво-жълта или червеникаво-кафява, с бели жили. Расте на дълбочина около 30см, в зависимост от валежите през годината. Ароматът му напомня смес от газ метан и чесън. Най-често се консумира, настърган върху любимото ястие. Това е много деликатен трюфел, трайноста му е само няколко дни. Всяка година се провежда търг в град Алба, замъка на Grinzane Cavour. Там се представя най-добрите екземпляри за сезона и цената им се определя индивидуално. Среща се в България в малки количества, обитава определени райони.

TUBER AESTIVUM


Tuber Aestivum или Черен летен трюфел, наричан още "Truffe de la Saint-Jean". Външно изглежда като черният зимен трюфел, покрит с брадавици, бежова сърцевина с жилки от бял мрамор. Ароматът му е много различен и деликатен, леко орехов, много добър избор за тестване на нови рецепти. Този сорт трюфел расте в цяла Европа през месеците от Май до Септември. Обожават ги най вече катеричките и други дребни бозайници, именно те участват в процеса на развитие на трюфела, като разнасят спорите му. Поведението на тези животни може да бъде и ориентир, къде точно  трябва да се търсят тези трюфели. Бозайници живеещи в дупки, например катериците и някой насекоми, участват в процеса на развитие на трюфела, като разнасят спорите му. Цената му варира според сезона от 30 до 70 евро за килограм. Среща се в България в големи количества, през месеците: май, юни, юли и август.

TUBER UNCINATUM


или Burgundy. Това е разновидност на Tuber Aestivum., зрее от началото на месец октомври до края на януари. Има изразен по-силен отличителен вкус и аромат, отколкото черния летен трюфел. Сърцевината му е с по-тъмно кафява за разлика от летния трюфел. Среща се в България в големи количества, през месеците: Септември, Октомври, Ноември и Декември.
 
TUBER MESENTERICUM


Или още Bagnoli трюфел. Той расте и достига зрялост по същото време както Tuber uncinatum. Този вид трюфели са малки, размерите им рядко надминават тези на яйце,  достигат от 2 до 5 см. Кората е черна с големи брадавици със заострени или плоски върхове. Имат неправилна кръгла форма с по-големи или по-малки вдлъбнатини, които при разрез им придават бъбрековиден вид, Вътрешността е сиво-кафява, нашарена с леко вълнисти жилки. Най-характерна особеност е неговата проникваща миризма на фенол и катран, като незрели горчиви бадеми. Този вкус остава и след сготвяне, на много хора не им допада силния аромат и остатъчен вкус на Bagnoli трюфел. Въпреки това, този трюфел присъства в някои ястия. Не е често срещан вид, но може да се открие под дъб, бреза, леска и бук. Среща се само в Европа. Изключително трудно се намира на пазара. Среща се в България,  в малки количества и обитава определени райони.

TUBER BRUMALE


Зимен трюфел много сходен по външен вид до Tuber melanosporum. Зимен трюфел, узрява по същото време и обитава същите райони, както Tuber melanosporum, но предпочита по влажни места. Обикновено закръглен или със слаби издатини, с черна или тъмно морава кора с много плътно разположени ясно изразени брадавици с вдлъбнатини във връхните точки.

Напиши коментар